Voorpret

Want dat is ook een van de leuke vakantieonderdelen, de voorpret. En als je dan, zoals wij, bezig zijn met het uitstippelen van de route(s) door het uitverkoren gebied, dan is het een uitkomst dat het programma waarmee wij de routes maken (Garmin’s BaseCamp) een directe link heeft naar Google Earth zodat we precies kunnen zien waar ons werk dan feitelijk loopt. En nog leuker, en soms minder leuk, is dat je op de bijbehorende foto’s direct kunt zien waar je dan mee te maken hebt. Een van onze reisgenoten had bijvoorbeeld een tip over een leuke kloof in Kosovo die vanuit Montenegro redelijk eenvoudig te bereiken was. En als je dan de plaatjes ziet, dan denk je toch, nou misschien moeten we daar toch nog even naar toe.

Omdat het echter met de onenigheid tussen Kosovo en Servië niet opschiet is de “Groene Kaart” in Kosovo niet geldig maar kun je wel een WA verzekering kopen aan de grens. Dan zijn de motoren in dat gebied dus niet “all-risk” verzekerd en da’s toch wel even een dingetje. Want als er wat gebeurt, en dat kan tenslotte altijd met de overwegend slechte staat van de wegen en het lokale verkeer, dan ben je de sjaak. Gelukkig lossen ze dit dilemma ook voor ons op want dankzij Google Earth kom je er achter dat je de moeite niet hoeft te nemen. Je mag bij die weg de grens niet over en dan houdt het op. Gelukkig hebben we de foto’s nog want om hiervoor hele einden om te rijden terwijl we zoveel ander moois nog tegenkomen?

Klik op de foto voor een grotere versie.

Een leuk detail in bovenstaande foto zijn de twee verkeersborden. Als je al de betonblokken weet te passeren mag je dus verderop, met maximaal 20 km/h, niet die weg inrijden.

Onderstaand wat willekeurige plaatjes van de door ons te bezoeken gebieden. De gekleurde lijn die soms zichtbaar is komt van de in Google Earth geladen route.

Mooie natuur vinden we o.a. in Bulgarije, de Belogradchik Rocks..:

Klik op de foto voor een grotere versie

en ook nog een leuke grot:

Klik op de foto voor een grotere versie.

Of bijvoorbeeld in Servië,  National Park Djerdap..aan de overkant ligt overigens Roemenië:

Klik op de foto voor een grotere versie

In Slowakije gaan we natuurlijk even kijken bij de Hoge Tatra

Klik op de foto voor een grotere versie

en in Roemenië rijden we ook deze keer over de Transfagarasan en de TransAlpina passen, rijden we weer door de kloof van Bicaz en misschien gaan we nog even thee drinken bij “Graaf Dracula”. Moet het niet te commercieel zijn. :

Klik op de foto voor een grotere versie

Verder komen we leuke weggetjes tegen in Bosnië Herzegowina:

Klik op de foto voor een grotere versie.

en leuke kasteeltjes zijn er ook genoeg:

Klik op de foto voor een grotere versie.

en deze kijkt dan weer uit over de rivier de Una waarvan het volgende plaatje ook een beeld geeft:

Klik op de foto voor een grotere versie.

en om dit verhaal af te sluiten als laatste nog even een Google Earth plaatje van Slovenië.

Klik op de foto voor een grotere versie.

Het duurt nog even voordat het startschot klinkt en dat betekent ook dat we nog wel even aan de tocht kunnen sleutelen. We zijn al bij versie 11, waarvan hier een globaal overzicht is te zien, dus je begrijpt dat er al de nodige uurtjes inzitten. Maar waar is de winter anders voor als je met al die pekelzooi niet wilt rijden?

 

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

2 gedachten aan “Voorpret”

Reacties zijn gesloten.